Hvor er familiemanualen – når man har brug for den?
Kender du det?
Mandag morgen, du snoozede lige 5 minutter for længe, og nu skal det hele gå lidt stærkere, og lige der midt i morgenmaden tjekker endnu en notifikation ind på telefonen fra Aula.
Der er smitte i dit barns klasse, og I skal testes, inden dit barn må komme i skole.
Du har et vigtigt møde og din partners job er endnu vigtigere, hvem skal nu tage børnene til test?
Spændingerne stiger – og hvad der burde være en god start på ugen – er i stedet for blusset op med gentagne konflikter.
Når du køber en ny husholdningsmaskine, et tv eller noget helt tredje, så følger der altid en manual med, hvor du kan slå op og læse om, hvordan produktet skal bruges, hvad du skal gøre, hvis produktet ikke virker efter hensigten og hvornår der er eftersyn på produktet.
Ja der er sågar til tider en oversigt over holdbarhed og levetid – og skulle det nu ske, at du ikke har tid til at slå op i manualen, kan du næsten være 100% sikker på, at der er en tutorial på YouTube.
Manualen/tutorialen er det eneste, der ikke følger med, når man stifter familie. Altså lige præcis den manual på, hvordan man skaber eller vedligeholder sin familie, eller forbereder sig på uforudset oplevelser og hændelser i livet, såsom gentagne konflikter eller en Coronapandemi.
Den manual skal man selv være med til at skrive.
De udtalelser, der ofte går igen hos de familier, jeg møder er:
”Vi ved godt, vi burde kunne klare vores konflikter selv, for vi er en velfungerende og ressourcestærk familie, men vi kan simpelthen ikke holde til det længere – altså hamsterhjulet, som på en eller anden måde aldrig stopper”
og
”Vi ved ikke, hvor vi skal begynde eller slutte, alt virker uoverskueligt”.
Manualen findes ikke, men muligheden for at bede om hjælp er der. Desværre er det ofte et tabu for mange velfungerende og ressourcestærke forældre at bede om hjælp.
De oplever, at det er skamfuldt, som noget pjat at de ikke selv kan finde løsningerne, at man er en dårlig forælder eller endnu værre; hvad tænker andre om én?
Coronapandemien har i mange hjem forstærket konflikter og håbløshed, men den har åbenbart besluttet sig for at blive, ligesom konflikterne heller aldrig forsvinder ud af verden. Så det kan vi som sådan ikke gøre noget ved – det er blevet et livsvilkår for os alle i hele verden.
Men konflikterne kan vi gøre noget ved.
Det kræver standhaftighed at skabe sin familie og det der hører til og følger med.
Det kræver, at man rydder lidt op i sit tankemønster og dropper nogle af forventningerne, og det kræver omstillingsparathed og redskaber til at gøre noget andet, når dét man gør, ikke virker.
Det kræver, at man stopper op, trækker vejret, og bliver nysgerrig på, hvad man så vil.
Hvis det er svært, så kan du starte med at udarbejde en kontrastliste, hvor du på den ene side skriver ALT det ned, du ikke vil have, finde dig i, ikke gider at gøre mere eller at høre på.
Nu kan du omskrive ALT det du ikke gider til – jeg elsker tanken om at…, jeg elsker ideen om…, jeg er vild med at…
Og hold så fokus på det du gider, for det er det, der giver energi, ro og overskud også i familien.
Dét, du også kan gøre, er at acceptere, at alle kan have brug for hjælp – ja også alle de velfungerende og ressourcestærke forældre har til tider brug for at kaste håndklædet i ringen, råbe op og bede om hjælp, så de hurtigt kan komme på sporet igen, inden de ender i ulykkelige situationer, stressende morgener, dårlig samvittighed eller det, der er værre.